E-legitimationer godkända för registrarrabatt - Kunskapsbas / Tech / E-legitimation - Support Portal | Registry Services

E-legitimationer godkända för registrarrabatt

Uppdaterad 11 Apr, 2024

Riktlinjer gällande godkänd rabatt vid e-legitimering (eID)
Om innehavaren vid tidpunkten för domänregistreringen e-legitimerar sig och registraren anger detta i registreringstransaktionen, har registraren rätt till rabatt på domänregistreringen enligt gällande prisbilaga.

I nuläget accepteras endast e-legitimationer som har kvalitetsmärket ”Svensk e-legitimation” på tillitsnivå 3 eller högre, detta kan ändras över tid och riktlinjerna för detta kommer då att uppdateras. För närvarande omfattas följande e-legitimationer för godkänd rabatt:

För personlig e-legitimation

- BankID på fil, på tillitsnivå 3 (Finansiell ID-Teknik BID AB)
- BankID på kort, på tillitsnivå 3 (Finansiell ID-Teknik BID AB)
- Freja eID Plus på tillitsnivå 3 (Freja eID Group AB)c
- Mobilt BankID på tillitsnivå 3 (Finansiell ID-Teknik BID AB)
- AB Svenska Pass på tillitsnivå 3 och 4 (AB Svenska Pass)

För tjänstelegitimation

- EFOS på tillitsnivå 3 och 4 (Försäkringskassan), tidigare kallad MCA
- Freja Organisations eID (Freja eID Plus) på tillitsnivå 3 (Freja eID Group AB)
- Mobilt EFOS på tillitsnivå 3 (Försäkringskassan)
- Mobilt SITHS på tillitsnivå 3 (Inera AB)
- SITHS på tillitsnivå 3 (Inera AB)

Källa: DIGG - Myndigheten för digital förvaltning, länk:
https://www.digg.se/digitala-tjanster/e-legitimering

Efterkontroller
Kontroll av att registreringen är validerad med accepterad e-legitimation kan förekomma, nödvändiga handlingar som visar detta ska kunna visas upp vid en sådan begäran.

Domänregistreringar för privatpersoner och enskild firma
För domänregistreringar på fysisk person måste angivet namn och personnummer i innehavaruppgifterna matcha med de uppgifter som tillhandahålls av leverantören av e-legitimationen i form av personnamn och personnummer.

Domänregistreringar för organisationer
För domänregistreringar på juridisk person måste angivet organisationsnumret i innehavaruppgifterna matcha med uppgiften som tillhandahålls av leverantören av e-legitimationen.

Då många organisationer inte har e-tjänstelegitimationer för sina medarbetare accepteras även en tillfällig lösning där den kontaktperson som anges för organisationen i registreringsuppgifterna i stället verifierar sig med personlig e-legitimation. Dennes personnamn ska då matchas mot de uppgifter som tillhandahålls av leverantören av e-legitimationen.

Kom ihåg att även om det finns en verifierad kontaktperson gäller fortfarande kraven i registraravtalet gällande korrekt innehavare. Registraren har fortfarande en skyldighet att ”på ett lämpligt sätt kontrollera riktigheten av de uppgifter Innehavaren är skyldig att lämna” vid nyregistrering.

Tekniska detaljer och EPP
För att indikera användningen av e-legitimering i registreringen införs en ny EPP‑extension. Tekniska detaljer gällande e-legitimering (eID) beskrivs i EPP-manualen (version 1.7 och framåt).
Aktuell EPP manualen finns tillgänglig här: https://support.registry.se/sv/downloads/files/epp-protocol-description-for-se-and-nu