Högskolekurs i DNS på distans för yrkesverksamma - News / Training - Support Portal | Registry Services

Högskolekurs i DNS på distans för yrkesverksamma

5 Apr, 2023 Training

Uppdatering 1 juni 2023
Om du har sökt till kursen och fått avslag för att du inte uppfyller den speciella behörigheten, och du har grundläggande kunskaper i TCP/IP så kan du höra av dig till oss så försöker vi hjälpa dig. Om du missade sista ansökningsdagen på antagning.se, men är fortsatt intresserad av DNS-kursen så kan du också höra av dig så ska vi försöka hjälpa dig!

Internetstiftelsen erbjuder denna distanskurs i DNS via KTH Kungliga Tekniska Högskolan. Kursen ges till hösten 2023 som en distanskurs på svenska. All undervisning ges över Zoom på eftermiddagar och riktar sig till yrkesverksamma.

Internets domännamnssystem heter kursen som ger 7,5 högskolepoäng och finns sökbar på https://antagning.se/

Senaste anmälningsdag är 17 april men det kommer att gå att anmäla sig efter det datumet också i mån av plats.

Kursinnehåll
Kursen ger grundläggande och detaljerad kunskap om DNS och DNS-protokollet inklusive DNSSEC och IDN. Följande täcks av kursen:

  • Grundläggande posttyper för data.

  • Principer för delegering.

  • Analys av DNS-svar.

  • Skillnad och principer för resolvning och hosting.

  • Kunskap om olika statuskoder som NOERROR, NXDOMAIN och refused.

  • Principerna för baklängesuppslagning.

  • DNSSEC och dess speciella posttyper.

  • Format på IDN-namn (A-label och U-label).

  • Konfigurering av namnserver för hosting och resolvning.

  • Konfigurering av vanliga zoner och reverszoner.

Mera information finns på https://www.kth.se/student/kurser/kurs/HI1037/?l=sv

Kursperiod
Kursstart är vecka 35 och avslutande tentamen är vecka 51.

Undervisning
Undervisningen består av 14 föreläsningar med mera teoretiska genomgångar och 7 laborationer med praktiskt arbete. Laborationerna görs i grupper om 1 till 2 studenter, och varje grupp disponerar flera datorer i ett eget labbnät under hela kursen. Undervisningen är planerad att hållas måndag och onsdag eftermiddag.

Tidsåtgång
Kursen går över hela terminen med i genomsnitt 4 timmars undervisning per vecka. Kursen är på 25% så man måste räkna med att lägga ner ytterligare timmar för läsning och avslutande av laborationerna utanför den schemalagda tiden.

Förkunskapskrav
Kursen kräver inga förkunskaper om DNS, men det förutsätts att man förstår och kan hantera begrepp som UDP, TCP, IP-adresser (IPv4 och IPv6), portar och routing på en grundläggande nivå.

Behörighetskrav
För att kunna få högskolepoäng krävs högskolebehörighet och registrering för kursen vid KTH. Den särskilda behörigheten är uppfylld om förkunskaperna ovan är uppfyllda.

Examination
För godkänt resultat och högskolepoäng krävs att laborationerna är genomförda och godkänt resultat på skriftlig tentamen. Tentamen görs på KTH i Flemingsberg under vecka 51 med möjlighet till omtenta i mars och juni.

Lärare
Lärarna på kursen är Mats Dufberg, Jonas Andersson och Mats Strålberg från Internetstiftelsen. Alla tre har lång erfarenhet av DNS och jobbar på Internetstiftelsen inom DNS-området.

Frågor
Om du har frågor om kursen så når du lärarna via registrarsupporten, e-postadressen är registry@internetstiftelsen.se

Internetstiftelsen ger sedan 2019 en högskolekurs i DNS på KTH Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm varje vårtermin. VT 2023 ges kursen även på Karlstads universitet.