Använder sig Registry Services av så kallad automatisk förnyelse? - Kunskapsbas / Rutiner / Förnyelse av domännamn - Support Portal | Registry Services

Använder sig Registry Services av så kallad automatisk förnyelse?

Uppdaterad 11 Dec, 2022

Sedan 2 januari 2023 erbjuder Internetstiftelsen automatisk förnyelse av .se- och .nu-domäner som ett alternativ till ”manuell förnyelse”.

Från lanseringen av automatisk förnyelse (auto renewal) kommer domänerna automatiskt förnyas av Registry Services i de fall registraren inte valt att säga upp domänen före domänens förfallodatum.

Om en registrar inte vill att domäner ska förnyas med automatik måste man slå av funktionen via registrarwebben under "Konto - Inställningar".

Vad innebär automatisk förnyelse?

Med automatisk förnyelse kommer domänen förnyas årligen av Internetstiftelsen fram till domänen aktivt avregistreras av registraren. Förnyelsen sker med 12 månader på domänens förfallodatum.

(Manuell förnyelse av domän kan ändå göras genom att använda EPP-kommandot renew.)

Vad innebär manuell förnyelse?

På innehavarens begäran förnyar registraren registreringsperioden för innehavarens domän. Domänen kan förnyas på valfri period om minst 12 månader och max 120 månader. Förnyelse kan ske fram till domänens avregistreringsdatum, ”Delete date”.

Tekniska detaljer kring automatisk förnyelse:

• För de domäner som har status expired eller deactivated när autoförnyelse slås på kommer ingen automatisk förnyelse ske. Om behov finns av att de förnyas behöver detta utföras via manuell förnyelse (EPP-kommando ”renew”).

• Vid domänens förfallodatum (expire date) kommer domänen att automatiskt förnyas med 12 månader om ”client delete” inte är satt för domänen. Automatisk förnyelse sker även om en domän är under pågående ATF eller innehavarkontroll.

Om en domän inte ska förnyas behöver registraren avregistrera domänen, det görs genom att något av följande sker före domänens förfallodatum:

- Skicka in EPP-kommandot delete för domänen, då deaktiveras domänen direkt och avregistreras efter 60 dagar.

- Via EPP-kommandot domain:update sätts client delete till 1, då deaktiveras domänen direkt och avregistreras efter 60 dagar.

- Ny funktionalitet:
Via EPP-kommandot domain:update sätts client delete till 1 tillsammans med att man anger att domänen ska deaktiveras senare. Domänen deaktiveras då när dess förfallodatum inträffar och avregistreras efter 60 dagar.

För tekniska detaljer se EPP-manualen:
https://support.registry.se/sv/downloads/files/epp-rules-policies-and-protocol-description

samt XML-schema iis-1.2.xml: https://support.registry.se/sv/downloads/files/iis-1-2-xml

• En domän kan återaktiveras genom att client delete sätts till 0 via kommandot domain:update. Om domänen förfallit och är i status expired eller deactivated när det inträffar så förnyas domänen automatiskt.

• Manuell förnyelse kan användas via EPP-kommandot renew även om automatisk förnyelse är påslaget.

• När en automatisk förnyelse sker förnyas domänen 12 månader och registraren debiteras för detta på nästkommande faktura. För att förhindra debitering behöver begäran om avregistrering ske före domänens förfallodatum.

Inga krediteringar kommer att utföras för domäner som automatiskt har förnyats så det är viktigt att avregistrering av domäner sker i tid.