Hur avgörs tvister om domännamn? - Kunskapsbas / Juridik - Support Portal | Registry Services

Hur avgörs tvister om domännamn?

Uppdaterad 17 Apr, 2020

Det är principen ”först till kvarn” som gäller för tilldelning av .se- och .nu-domännamn.

Om någon anser sig ha bättre rätt till domännamnet än innehavaren går det att pröva tilldelningen av domännamnet i efterhand. Beroende på om det gäller en .se-domän eller en .nu-domän görs prövningen av rätten till domännamnet på olika sätt.

  • Om tvisten gäller en .se-domän avgörs tvister om rätten till domännamnet i Internetstiftelsens Alternativt TvistlösningsFörfarande (ATF).

ATF, på engelska förkortat ADR, finns till för att man på ett enkelt sätt, utan att behöva gå till domstol, ska kunna pröva tilldelningen av ett domännamn i efterhand.

För att nå framgång i ATF behöver den som ansöker om tvistlösning visa att alla dessa tre omständigheter (så kallade rekvisit) är uppfyllda:

  1. Sökanden måste ha en rättighet (till exempel ett varumärke eller en firma) med giltighet i Sverige, 

  2. Innehavaren av domännamnet ska ha handlat i ond tro när den registrerade eller använde domännamnet, och

  3.  Innehavaren ska inte heller ha en rätt eller ett berättigat intresse till domännamnet.

Mer information om ATF finns här:
https://internetstiftelsen.se/domaner/tvistlosning/tvistlosning-for-se-domaner/

  • Om tvisten gäller en .nu-domän hanteras tvisten av den av ICANN godkända tvistlösningsorganisationen samt innehavarens registrar. 

Tvister om tilldelningen av .nu-domännamn tillämpas enligt Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy (UDRP), en policy som har framtagits av ICANN. Internetstiftelsen är inte inblandad i administration eller handläggning av tvister om .nu-domäner.

Mer information om tvistlösning för .nu-domäner finns här: https://internetstiftelsen.se/domaner/tvistlosning/tvistlosning-for-nu-domaner/

Tvistlösningsförfarandet genom ATF eller UDRP är alternativ till att gå till domstol. En part har alltid möjlighet att ansöka om att få saken prövad i allmän domstol.