Vad menas med kravet ”få kännedom om brist” gällande felaktiga innehavaruppgifter”? - Kunskapsbas / Juridik - Support Portal | Registry Services

Vad menas med kravet ”få kännedom om brist” gällande felaktiga innehavaruppgifter”?

Uppdaterad 3 Maj, 2024

I registraravtalet finns det krav på att när registraren får kännedom om felaktiga innehavaruppgifter ska innehavaren informeras om detta och domänen inaktiveras om inte uppgifterna rättas upp av innehavaren inom rimlig tid. Nedan följer exempel på vad som menas med att man får kännedom om felaktiga innehavaruppgifter:

  • Internetstiftelsen genomför en granskning av en registrar och upptäcker flera tusen registreringar till registranter med fiktiva registrantuppgifter. Till exempel städer som inte existerar osv. Internetstiftelsen informerar registraren som då får kännedom om detta.

  • En tredje part kontrollerar ägarinformationen för example.se i vår offentliga whois på Internetstiftelsen.se. De upptäcker att domänen är registrerad på ”Example At Sweden Handelsbolag [SE]969696-0000” som är ett avslutat bolag som inte längre existerar. Tredje parten informerar registraren som då får kännedom om detta.

  • Registraren upptäcker själv fel i innehavaruppgifterna, till exempel genom att analysera sina kunddata eller kundsupporten upptäcker när de hanterar ett ärende och så vidare. Registraren får då kännedom om detta.